Jak stosować miód z pyłkiem i propolisem

Jak stosować miód z pyłkiem i propolisem

Jak stosować miód z pyłkiem i propolisem – miód ten jest bardzo popularny jesienią i zimą ze względu na swoje właściwości wzmacniające odporność. Niemniej jednak powinniśmy spożywać go regularnie, abyśmy mogli cieszyć się jego działaniem przez cały rok. Jak codziennie stosować miód z pyłkiem i propolisem?

Właściwości pyłku i miodu propolisowego

Najpierw wyjaśnijmy, dlaczego miód z pyłkiem i propolisem jest tak cenny? Cóż, ten produkt zawiera oprócz tradycyjnego miodu inne składniki pszczele, takie jak pyłek i propolis. Sam pyłek zawiera wiele cennych dla naszego zdrowia składników, m.in. witaminy, sole mineralne i substancje biologicznie czynne. Dzięki temu miód może naprawdę dodać energii i odżywienia. Tymczasem propolis jest szeroko stosowany w przemyśle farmaceutycznym. Posiada właściwości antybakteryjne i doskonale zwalcza bakterie, wirusy i inne patogeny. Propolis pomaga zwalczać bakterie paciorkowca, które często powodują stany zapalne gardła i górnych dróg oddechowych. Ponadto wykazano, że jest pomocny w chorobach pochodzenia grzybiczego, a także jest związany z układem pokarmowym. Osoby chcące wzmocnić swoją odporność powinny zażywać miód z pyłkiem i propolisem. Nie tylko w okresie przeziębień i gryp, warto podarować go najmłodszym pociechom. Pomaga również w leczeniu zapalenia zatok, gardła i zapalenia górnych dróg oddechowych. Spożywając go regularnie możemy uzupełnić naszą dietę w cenne witaminy, w tym witaminy A, E i witaminy z grupy B.

Jak zażywać miód z pyłkiem i propolisem?

Jak stosować miód z pyłkiem i propolisem
Jak stosować miód z pyłkiem i propolisem

Miód z pyłkiem i propolisem możemy stosować na różne sposoby, zgodnie z naszymi upodobaniami. Jednocześnie musimy zdać sobie sprawę, że w wysokich temperaturach traci swoje właściwości. Oznacza to, że nie dodajemy go do gorącej herbaty lub świeżo przegotowanej wody. Eksperci radzą, aby nie dodawać miodu do napojów, dopóki temperatura płynu nie osiągnie 40 stopni. Dzięki temu mamy pewność, że miód zachowa wszystkie swoje prozdrowotne właściwości. Możemy więc dodać miód do herbaty z pyłkiem i propolisem, a niektórzy używają go nawet do słodzenia kawy lub gorzkiego kakao. Mikstura zdrowia, którą przygotowujemy z jej pomocą, składa się z wrzącej wody, łyżeczki miodu i kilku kropel soku z cytryny. Pijemy go regularnie, najlepiej codziennie po przebudzeniu. Po kilku tygodniach powinniśmy zauważyć poprawę pracy układu odpornościowego. Miód z pyłkiem i propolisem można również podawać na zimno, np. posmarować chleb, dodać do jogurtu lub płatków zbożowych. Pamiętaj, że niskie temperatury mu nie zaszkodzą. Problem polega jednak na tym, że po pewnym czasie przechowywania miód rozdziela się na ciekłą i krystaliczną warstwę. Nie wpływa to na jego właściwości, jednak może stać się uciążliwe np. w przypadku rozmnażania.

Zasady są kluczem do sukcesu

Większość z nas pragnie miodu tylko wtedy, gdy czujemy, że mamy wirusa. Co prawda miód lipowy czy gryczany może nam pomóc w radzeniu sobie z jego pierwszymi objawami, ale w kontekście miodu pyłkowego i propolisowego ważna jest regularność. Oczywiście najbardziej wskazane jest spożywanie go przy przeziębieniu, ale jeśli chcemy wzmocnić naszą odporność, powinniśmy stosować go przez cały rok. Czy to zimne okna, czy wysokie temperatury, łyżeczka pyłku i miodu propolisowego dziennie pomoże nam zbudować silną odporność na jesień i zimę. Jeśli do tej pory nie jedliśmy tego miodu, nic nie ginie, ale nie czekajmy na pierwsze objawy infekcji – zdobądźmy go już dziś. Pamiętaj, że miód z pyłkiem i propolisem można podawać również małym dzieciom. Spożywanie słodyczy zwykle nie jest w ich przypadku szczególnie problematyczne, ale niektóre maluchy wolą sięgać po nie prosto ze słoiczka. Rzeczywiście, to świetne rozwiązanie, zwłaszcza jeśli codziennie zastępujesz cukierki łyżeczką miodu.

Wypieki miodowe i desery z pyłkiem i propolisem – czy to dobre rozwiązanie?

Coraz chętniej dodajemy miód pyłkowy i propolisowy nie tylko do napojów, ale także do deserów i ciast. Zastępuje cukier, ale czy w tej postaci zachowa swoje prozdrowotne właściwości? Jeśli do zimnego deseru, takiego jak lody czy jogurt z musli, dodamy miód z pyłkiem i propolisem, zachowa on wszystkie swoje właściwości. Problematyczna okazała się jednak słodycz pieczonego na miodzie ciasta. Wiadomo, że pod wpływem wysokiej temperatury traci swoje właściwości, więc słynne pierniki niekoniecznie dostarczają nam cennych witamin i minerałów, choć z pewnością mogą świetnie smakować. Więc jeśli dodajemy miód tylko dlatego, że chcemy zdrowszej opcji, najlepiej trzymać się tradycyjnego cukru. Miód zmieni smak ciasta, ale nie uczyni go bardziej wartościowym, chyba że przygotujesz go na zimno.