Rola witaminy C – wiele osób łączy rolę witaminy C głównie z odpornością organizmu i zapobieganiem przeziębieniom. Oczywiście są to dokładne skojarzenia. Kwas L-askorbinowy zamyka naczynia krwionośne, wpływając tym samym pozytywnie na pracę układu odpornościowego. W związku z tym może również łagodzić przebieg chorób, takich jak przeziębienia i grypa. To jednak nie jedyne funkcje tej witaminy. Prezentuje wiele działań wspierających pracę różnych systemów i instytucji. Jakie działanie ma witamina C i co jeszcze warto wiedzieć?
Ważna rola witaminy C
Witamina C nie jest wytwarzana przez organizm, dlatego należy ją uzupełniać. Oczywiście przyjmowanie go niekoniecznie musi mieć związek z preparatami farmaceutycznymi. Bogactwo tej witaminy można znaleźć w wielu produktach spożywczych. Osoby w każdym wieku powinny pamiętać o dostarczaniu organizmowi odpowiedniej ilości tego składnika. Szczególnie ważna jest jego rola w regulowaniu procesów życiowych.
Co dokładnie robi kwas L-askorbinowy?
Witaminy są szczególnie zaangażowane w przemianę węglowodanów, białek i tłuszczów. Wpływa również na prawidłową syntezę czerwonych krwinek, hemoglobiny i niektórych hormonów. Reguluje również stopień wchłaniania drobnoustrojów chorobotwórczych przez leukocyty. Dzięki swoim unikalnym właściwościom może przyspieszyć gojenie się ran. Zapobiega również krwawieniu dziąseł. To z powodu jego poważnego niedoboru w organizmie dochodzi do spontanicznego krwawienia związanego ze szkorbutem. Odpowiednie ilości witaminy C mogą obniżyć ciśnienie krwi i poziom złego cholesterolu. Dodatkowo znacząco wpływa na kondycję skóry i zapobiega starzeniu się skóry. Więcej ciekawych informacji można znaleźć, szukając odpowiedzi na pytanie, na co wpływa witamina C.
Co jeszcze można o tym wiedzieć?
Jedną z najbardziej cenionych funkcji witaminy C są jej właściwości antyoksydacyjne. Zmiatając nadmiar wolnych rodników z organizmu, zapobiega poważnym uszkodzeniom komórek i ich przedwczesnemu starzeniu. Ta interakcja ma korzystny wpływ na wiele procesów zachodzących w organizmie. Kwas L-askorbinowy chroni organizm podczas chorób układu krążenia i zmniejsza ryzyko ich wystąpienia. Pacjenci z chorobą wieńcową serca powinni zwracać szczególną uwagę na ich odpowiedni poziom. Osoby z anemią i niskim poziomem żelaza we krwi powinny bardzo uważać na poziom witaminy C. Włączenie pokarmów bogatych w żelazo z tą witaminą do posiłków zwiększy poziom wchłaniania tego niezbędnego pierwiastka. Na jego wysoką biodostępność wpłynie również odpowiednia ilość związku w organizmie. Kwas L-askorbinowy zmniejsza również ryzyko rozwoju i rozwoju miażdżycy. Witamina C ze względu na swoje właściwości przeciwutleniające jest również elementem zmniejszającym ryzyko zachorowania na raka. W szczególności zmniejsza prawdopodobieństwo guzów przewodu pokarmowego.
Inne funkcje kwasu askorbinowego
Nie na wszystkie powyższe procesy wpływa witamina C. Ze względu na swoje unikalne właściwości jest bardzo ważny dla wszystkich żywych istot i niezbędny do przetrwania człowieka. Warto wiedzieć, że bierze udział w biosyntezie kolagenu. Białko to znajduje się nie tylko w skórze i chrząstce, ale także w zębach, kościach i tkance łącznej. Występuje również w rogówce oka. Dlatego uzyskanie odpowiedniej ilości witaminy C jest tak wszechstronne. Kwas L-askorbinowy zapobiega starzeniu się i wysuszeniu skóry. Redukuje również zmarszczki i wspomaga regenerację zewnętrznej powłoki ciała. Poprawia również koloryt i elastyczność skóry. Pomaga neutralizować przebarwienia. Ze względu na swoje właściwości przeciwzapalne jest dobroczynnym składnikiem przy stanach zapalnych skóry. W postaci maści i kosmetyków stosowany jest w leczeniu stanów takich jak łuszczyca czy egzema.
Diabetycy powinni również pamiętać o odpowiednim stężeniu witaminy C w organizmie. Pomaga kontrolować poziom cukru we krwi. Oprócz żelaza kwas askorbinowy zwiększa również wchłanianie wapnia. Wszystkie te funkcje sprawiają, że odpowiednie zaopatrzenie organizmu w witaminę C jest niezwykle ważne. Średnie dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę zależy od płci, wieku i stanu zdrowia. Warto wspomnieć, że zwiększone zapotrzebowanie dotyczy osób starszych oraz pacjentów z nadciśnieniem tętniczym. Palacze, osoby regularnie pijące alkohol i doświadczające przewlekłego stresu również potrzebują więcej kwasu askorbinowego. Jest to również niezwykle ważny składnik dla kobiet w ciąży oraz stosujących doustne hormonalne środki antykoncepcyjne.
Witamina C znajduje się w wielu warzywach i owocach. U osób zdrowych i zdrowych jego odpowiedni poziom można pokryć zbilansowaną dietą. Jednak w chwilach choroby i przeciążenia warto poszukać suplementów.